top of page

Мандрівка до «Запорізької Січі»

Національний заповідник «Хортиця» розташований на річці Дніпро в місті Запоріжжя. Завдяки музеям, історико-культурним комплексам, панорамам можна дізнатись історію Хортиці ще з давніх часів, у тому числі, про її найбільш яскравий і важливий період – час українського козацтва, коли острів був колискою Запорізької Січі.


23 травня цього року учні 9-10 класів ЗОШ №26, фіналісти конкурсу проектів «Європейські цінності – мої цінності»: Андрій Самборський, Настя Лубкіна, Альбіна Мовсесян та Марія Звєряєва у супроводі керівника їх проекту Медведєва Андрія Анатолійовича, прийняли участь в екскурсійній поїздці у місце Запоріжжя. Вони, разом з іншими маріупольськими школярами та вчителями шкіл, відвідали Хортицю – найбільший острів на Дніпрі площею у 23,5 кв. км (довжина 12,5 км, ширина – до 3-х км). Розташований він між двома унікальними природними комплексами – порогами Дніпра, затопленими під час будівництва Дніпровської ГЕС, та плавнями Великого лугу Запорозького. Нерозривно пов'язана історія Хортиці з Київською Руссю. За однією з версій, саме тут у 972 році загинув в бою з печенігами князь Святослав. На невеличкому острові Мала Хортиця (біля острова Хортиця) у 1552-58 роках князь Дмитро Вишневецький побудував фортецю. Вона стала праобразом усіх майбутніх січей.

Під час екскурсії учні дізналися що після Вишневецького, за різними джерелами на Хортиці побували такі козацькі ватажки як Яків Шах, Петро Конашевич-Сагайдачний, Марк Жмайло, Іван Сулима. Біля острова Хортиця, в січні 1648 року, починалося повстання козаків під проводом Богдана Хмельницького.


Найбільше вразив екскурсантів історико-культурний комплекс "Запорізька Січ", що відтворює образ козацької столиці й атмосферу часів козацтва. Тут зібрані воєдино найцікавіші елементи архітектури, культури, побуту і життя запорізьких козаків. Січ на Хортиці побудована за образом справжньої Січі, тут присутні всі елементи Січей, які існували. Навколо комплексу розташовані захисні фортифікаційні укріплення: високий вал, глибокий рів і огорожа у вигляді дерев'яного частоколу. На території комплексу «Запорізька Січ» знаходяться різні господарські будови, церква, а також будинки, зведені за високим парканом. Цей туристичний об'єкт унікальний не тільки з культурної чи історичної сторони, а ще відрізняється оригінальною технологією будівництва, із застосуванням натуральних, екологічно чистих матеріалів. Екскурсанти оглянути такі цікаві експозиційні об'єкти, як: «Військова канцелярія», «Будинок кошового отамана», «Курінь» та «Храм Покрова Пресвятої Богородиці». У всіх приміщеннях створений інтер'єр, характерний для часів козацтва. Крім того, у селищі відтворені пушкарня і січова школа.


Наприкінці подорожі також була проведена окрема екскурсія для ознайомлення школярів з визначними пам'ятками острова.


Дякуємо Фонд розвитку Маріуполя за можливість безкоштовно відвідати Хортицю та окремо Коробченко Лідію Володимирівну за добру організацію екскурсії!



bottom of page