top of page

Перемога на відбірковому (міському) етапі Всеукраїнського турніру юних істориків

12-13 березня 1919 р. в СШ №3 пройшов відбірковий етап Всеукраїнського турніру юних істориків. На першій стадії, під час попередніх ігор, в яких взяли участь 21 команда шкіл, гімназій та ліцеїв Маріуполя, наша команда «Останній Легіон» зайняла перше місце з результатом 24,8 бала.

Склад команди «Останній Легіонер»

Самборський Андрій - капітан – 10 А клас

Вдовиченко Марія - 8 Б клас

Дічко Катерина – 10-А клас

Корольова Аліна – 10-А клас

Свирідкова Наталія -10-А клас

Керівник команди: Медведєв А.А.

Питання, які виносились на турнір:

1. Династичні шлюби Ярославичів: спроба Ярослава Мудрого наблизити Україну-Русь до європейського цивілізаційного простору чи прагнення втамувати особистісні великодержавні амбіції?

2. Гедиміновичі на українських землях: визволителі чи завойовники?

3. Українська еліта в Речі Посполитій 1569-1658 рр.: прихильники національного примирення чи борці за національно-релігійну ідентичність?

4. Наполеонівські війни: агресія проти європейських народів чи революційні перетворення?

5. Хлопомани: прагнення ідентифікувати себе з українським народом чи данина соціально-революційним ідеям Заходу?

6. Акт злуки УНР і ЗУНР: втілення ідеї соборності України чи спроба порятунку досягнень українських визвольних змагань 1917-1919 рр.?

7. Колгоспи в сталінському СРСР: прагнення до підтримки збіднілого селянства чи встановлення повного контролю влади над сільським населенням?

За правилами турніру Доповідач протягом 7 хвилин викладав суть рішення завдання, акцентуючи увагу на нових наукових підходах, трактуванні того чи іншого факту, події. Катерина Дічко гідно презентувала доклад «Акт злуки УНР і ЗУНР: втілення ідеї соборності України чи спроба порятунку досягнень українських визвольних змагань 1917-1919 рр.?», отримав за доклад 10 балів.

Опонент протягом 5 хвилин висловлює критичні зауваження до доповіді, вказує на її позитивні сторони, виявляє недоліки та помилки у висвітленні заданої проблеми. Окрема подяка – капітану команди Андрію Самборському за ретельний аналіз питання «Колгоспи в сталінському СРСР: прагнення до підтримки збіднілого селянства чи встановлення повного контролю влади над сільським населенням?» (8,8 балів)

Рецензент протягом 3 хвилин акцентує увагу на недоліках і помилках у доповіді та опонуванні, підкреслює позитивні сторони виступів, але особливо відмічає їхню структуру, логіку викладу матеріалів, коректність висловів та поведінки тощо. Вдовиченко Марія блискуче впоралася зі своєю роллю за темою: «Гедиміновичі на українських землях: визволителі чи завойовники?» отримав максимальні 6 балів.

Бажаємо команді подальших успіхів!


bottom of page